Navigation
Månefase
CURRENT MOON
Tilfældigt billede
Webmaster


Log ind
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
       
Brug af kompasRetningsbestemmelse via kort og kompas (Silvas 1-2-3-metode)
Silvas 1-2-3-metode er en simpel metode hvorved man kan fastslå den nøjagtig kurs fra et punkt til et andet. Metoden anvendes for eksempel ved vandring uden for markerede stier. Herunder beskrives 1-2-3-metoden trin-for-trin:

1.Kompasset lægges på kortet med langsiden placeret parallelt med den ønskede rute - Fra ens egen position til det ønskede destinationspunkt (Se Fig. 1).

2.Kompashuset drejes indtil 'N', på den gradinddelte kompasskive, peger mod nord på kortet. Kontroller at linjerne i bunden af kompashuset ligger parallelt med kortets meridianer - De nord-/sydgående koordinatlinjer (Se Fig. 2).

3.Kompasset tages i hånden, og holdes i vandret position. Herefter drejer man sin egen krop, indtil den røde/sorte del af kompasnålen peger mod 'N' på kompasskiven. Retningspilen (eller sigtekornet på et spejlkompas) peger nu i retning af destinationspunktet (Se Fig. 3).

Proceduren gentages indtil man når den endelige destination.

Positionsbestemmelse via kort og kompas (Krydspejling)
Krydspejling via kort og kompas er en metode, der anvendes til at fastslå sin egen nøjagtige position, ud fra to - eller flere - genstande i terrænet:

1.Udpeg en genstand i terrænet, som samtidig findes på kortet; Fjeldtoppe, karakteristiske klippefremspring, højtravende terrængenstande og andre objekter.

2.Find kursen på en af de to terrængenstande.

3.Kompasset lægges på kortet med linealens langside over terrængenstanden. Herefter drejes hele kompasset, med terrængenstanden som centrum, således, at linjerne i kompashusets bund ligger parallelt med kortets meridianer - De nord-/sydgående koordinatlinjer - og kompasskivens 'N' peger mod kortets nord.

4.En linje tegnes langs kanten af kompaspladen - Dette skal gøres uden at kompasset flyttes. Positionen for hvor man befinder sig ligger et sted på denne linje.

5.For at fastslå den nøjagtige position på linjen, gentages punkt 1 - 4 med endnu en terrængenstand. Positionen fastslås med størst nøjagtighed hvis der er en omtrent 90 grader vinkel mellem terrængenstandene.

Punkterne bør gentages indtil, man er sikker på at have lokaliseret den nøjagige position.

Solens position
For at benytte solens position som retningsgiver er det naturligvis nødvendigt at solen er synlig men også at vide hvad klokken er. Ved du dette kan retningen findes ud fra nedenstående:

Tid Solens retning
03:00 NORDØST
06:00 ØST
09:00 SYDØST
12:00 SYD
15:00 SYDVEST
18:00 VEST
21:00 NORDVEST
24:00 NORD

Nordstjernen Hvis det er stjerneklart kan nordstjernen anvendes som indikator for nordretning. Nordstjernen er den klareste stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn.

Nordsternen findes let ved at gå ud fra de to bageste stjerner i Karlsvognen. forlæng linien mellem de to bageste stjerner opad, svarende til ca. 5 gange længden mellem dem. Her finder du den klareste stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn som ligner en miniudgave af Karlsvognen.