Navigation
Månefase
CURRENT MOON
Tilfældigt billede
Webmaster


Log ind
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
       
Byggbeskrivning jakttorn.

1) Ta fyra stolpar, jag brukar använda 3²x3². Kanske lite tungt att handskas med om man ska bära tornet långt men det ger en stabil konstruktion som står i många år framöver. Lägg ut två stolpar på ett plant underlag som du har tänkt dig att tornet ska se ut. Du kan utgå från skissen. Slå på en 2²x3² 60 centimeter från botten på stolparna, denna ska gå ut till ytterkanten på stolparna. Sedan slår du på en 2²x3² ca. 2 meter från botten så att du har en meter kvar till överkant på stolparna. Denna skall du sedan lägga golvet på, se till att använda rejäl spik. Obs! Endast en spik i varje 2²x3² till dess att du har gjort nästa steg.
2) Kryssmät så att det är liksidigt. Ju noggrannare du är i detta moment dess då stadigare torn i slutänden. Därefter slår du på en snedsträva för att staga upp sidan så den inte kan röra sig.
3) När du är klar med stolparna så har du fått två sidor, dessa slår du ihop med samma dimension som du använde tidigare. Ni bör vara minst två personer till detta, det går att göra det själv men det är inget som rekommenderas.
4) I det här läget kan du justera bredden på tornet, om ni kommer att sitta fler personer i tornet så kan det vara en god idé att ta till lite extra bredd för ökad bekvämlighet.
5) Är du klar med de fyra första stegen så är det dags för golvet. 21x120 brukar jag använda. Sätt inte plankorna för tätt. Springor som släpper igenom regnvatten måste du ha, men de får inte vara så stora att en patron kan falla emellan. Spara spillvirket! Det är bra att ha till att palla upp tornet på ojämn mark.
6) Slå på 21x120 upptill så att du får ett bra räcke att ta stöd emot. Där du går upp från stegen kan du skruva fast en tvärbit med en genomgående bult som du kan öppna och stänga så att du inte ramlar bakåt när du sitter i tornet eller så låter du det vara helt öppet bakåt.
7) Jagar du älg och rådjur behöver du inte bygga något skrank som döljer dig, bara du kan hålla dig relativt stilla. Tänker du däremot jaga vildsvin eller kronhjort så är det inte fel att slå på panel eller sätt dit ett kamouflagenät. Obs! En del impregneringar som används till näten kan dock förstöra blåneringen på pipan, så var försiktig.
8) Avsluta med att bygga en lös stege som du kan ta hem när du inte använder tornet, så att ingen obehörig kan klättra upp. Gör urtag för stegen i golvet och regeln som golvet vilar på så att stegen inte glider när du klättrar upp och ned.

Vill du sitta extra skyddat och bekvämt så bygger du ett torn med tak. Du kan utgå från beskrivningen ovan men du utökar måtten så att det inte blir för litet tak eftersom hela konstruktionen lutar inåt. Då kan du även passa på att lägga en matta på golvet i tornet för extra dämpning av ljudet och även en bit på överliggarna så att du inte skadar bössan.

Placera tornet på ett lämpligt ställe. Jag försöker placera mina med en skogsridå bakom. Då kan jag både ta mig dit osedd och genast så har jag fått mycket kamouflage gratis när jag sitter i tornet.