Navigation
Månefase
CURRENT MOON
Tilfældigt billede
Webmaster


Log ind
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
       

Start en foderplads.


Når der gælder opstart af foderplads til vildsvin, er det vigtigt at starte i den rigtige rækkefølge, det første er jo at finde ud af om svinene vil komme der hvor du ønsker at foderpladsen skal være, dvs. tæt på vej osv. så det er muligt at komme ud med foder, samt let at få vildtet hjem.
Det er hårdt at slæbe 200 kg død gris flere hundrede meter.
Samtidig er det jo spild af tid at bygge foderautomater og tårn, hvis det er umuligt at lokke svinene derhen.
Det bedste resultat opnås selvfølgelig hvis der er en svineveksel tæt på hvor du ønsker foderpladsen, men svinene har en fantatisk lugtesans så de skal nok lugte tjæren og foderet, dette er ikke ensbetydende med at du kan lokke dem til pladsen.
Svinene vil også helst være hvor de hurtigt kan komme i skjul, dette er dog ikke så godt, da det ikke er sjovt at skulle ind i tæt skov efter et svin som du ikke er sikker på er dødt, derfor er det klogst at lokke dem ud mit i lysningen, dette plejer at kunne lykkes, men svinene vil "sikre" længre tid inde i skoven, for at lytte/ lugte efter fare.


Tjære

Det vigtigste at starte med er at tjære et træ med Trætjære, find et godt stort træ, som er meget ru i barken et gammelt gran/fyrtræ er perfekt, birk er ikke for godt da det er meget glat. Grise elsker et træ der rigtigt kan kradse.
Køb et par liter tjære og hæld en god del op af træet i 1 meter højde. hæng evt. en plastic sodavandsflaske et par meter oppe med resten af tjæren, og lav et lille hul så tjæren langsomt kan dryppe ned på træstammen.
Har der ikke været svin efter 1 mdr. er det nok en god ide at prøve et andet sted
Fodertønde/ rulletønde

Næste skridt bliver at lægge en rulletønde ud, igen bruges en plasttønde på ca. 100 liter, bor et par huller på ca. 12 mm. Der kan evt. bores flere huller til at starte med hvis grisene ikke er vant til rulletønder, hvis der bores flere huller kan de altid lukkes med en bolt og et par skiver.
Er der for mange og store huller vil tønden blive tømt meget hurtigt, dette er ikke meningen, da grisene skal have svært ved at tømme tønden og derfor blive længe på foderpladsen
Til fastgørelse bores et hul i bunden af tønden, der isættes stålwire eller en kæde, indvendig i tønden skal wire/kæde fastgøres rundt om en jernstang som lægges på tværs i tønden, da svinene ellers trækker wire/kæde ud igennem bunden.
Wire/kæde afkortes til ca. 3 meter, og fastgøres til en jernstang på ca. en meter (afhængig af jorden) jernstangen udføres med et hul i toppen som tønden kan fastgøres til, jernstangen bankes HELT ned så der ikke er noget wire/kæden kan vikles om når svinene ruller rundt med tønden.
Er tønden forsynet med spændebånd som lukketøj, skal der yderligere sættes feks. en selvskærende skrue i hver side, da svinene hurtigt lærer at flå låget af hvis det ikke er extra sikret.
Her ses et svin igang med rulletønden, og det ses også at spændebåndet er flået af tønden. (ligger lige foran)

Som foder bruger vi majs, både i rulletønden og automaten, hvis der er mulighed for at lægge 2 rulletønder ud på foderpladsen, kan den ene bruges til at experimentere med, da svinene nogen steder har en forkærlighed for andet mad, eks. ærter, byg eller havre.
Et godt tips, hvis det er muligt så læg rulletønden foran foderautomat, grisene vil så sørge for at holde beplantningen nede så der er frit skud.

Foderautomat

Hvis du ikke i stand til at komme på foderpladsen dagligt, så er næste skridt at opsætte en foderautomat. Du skal bruge en tønde ca. 100 l. + foderautomat + batterier samt der skal laves et stativ til ophængning af tønden.
Vi bruge selv et treben som dette, det er hurtigt at lave, sørg for at foderautomaten hænger et godt stykke over jorden, så svinene ikke ødelægger den, vi bruger 3 stopler på ca. 4,50 meter, sæt også de nederste vandrette stolper så de beskytter automaten, husk også en stige så det er muligt at komme op til automaten.

Vi har selv brugt Analog American Hunter, som koster omkring 400 kroner. Vi er dog gået over til en krafigere 12 volt´s digital automat som koster ca. 800kr. Vi køre nu med 4 stk 12 volts automater som er monteret på 200l tønder og 2 Analog American Hunter monteret på 100 l tønder.
De 4 stk 12 volt automater er forsynet med et ca. 20 amp. batteriet er monteret på en rist i toppen af tønden, skal kun påfyldes majs. De er indstillet til at give 2 sek. en eller 2 gange i døgnet. Svinene skal bare vide at der altid er lidt majs, så der er ingen grund til at smide for meget ud.
Det første udkast er sat til kl 1900 (efterår /vinter), når det bliver mørkt, og det andet udkast er 1 til 2 timer senere. Er første udkast for tidligt, når det er lyst, vil det være fugle, der spiser det meste af det.
Svinene vil efterhånden vænner sig til lyden af maskinen, og er der ofte kort efter at der er smidt foder ud - når de er i området. Det vil med andre ord være muligt at få svinene til at komme tidligere pga. de efterhånden ved hvornår der kommer foder.
Efterhånden vil der næsten dagligt komme svin forbi, både for at benytte tjæretræet og pga. foderet, det skal indskærpes at automaten ALDRIG må løbe tør for foder, når du først har fået dem til at komme, sker det kan der gå flere uger før de komme tilbage, især hvis der er meget naturligt foder i skoven
Derfor bruger vi også 2 automater på vores 2 bedste foderpladser.
Det er surt at have kørt mange km. og komme op og se at automaten ikke virker, derfor er de 400/800 kr en automat koster givet godt ud.


Byg tårn

Nu er vi nået så langt at det er tid at bygge et godt tårn, i den forbindelse er det vigtigt at tage højde for den mest normale vindretning i det område din jagt ligger, da det ikke nytter noget at bygge et godt tårn hvis din fært altid blæser ned mod foderpladsen, det er også vigtigt at finde ud af månens bane i forhold til skydetårnet, da det kan være umuligt at se noget hvis det er fuldmåne og den lyser lige ind i hoved på dig.
Hvis det er muligt byg tårnet ca. 30-40 meter fra foderpladsen, hæv det 2-3 meter fra jorden, sæt tag på og luk det gerne hele vejen rundt, og lav et par "vinduer" til at skyde ud af, lav gerne tårnet så stort at der kan sidde 2 mand i tårnet, og det er også rart at der er plads så man kan bevæge sig lidt uden at det larmer, det er også en god ide at lægge et gammelt gulvtæppe/ tykt linoleum på gulvet, som kan tage lidt af lyden, da alt lyder voldsomt i en skov om natten, og svin har en fantatisk hørelse.
Køb også et par brugte kontorstole, så det er behagligt at sidde der i lang tid, kontrollere dog før du køber at de ikke knirker, nogen kontorstole larmer forfærdeligt bare man rør på sig.
Når det hele er klar, sæt dig i stolen og kontrollere at der ikke er grene/ græs i skudretningen, dette skal gøres i dagslys da det er svært at se tynde grene om natten.Lys på foderplads

Da det er lovligt at benytte fastmonteret lys på foderpladser i Sverige, og skyde svin ved dette lys, er det er god ide at ofre de penge det koster, da du får mulighed for sikre skud og er ikke afhængig af månelys.
På vores jagt i Sverige havde vi tidligere monteret lamper som tændes når det bliver mørkt og slukker ved daggry, vi brugte bla. denne type
    


Belysningen var drevet af en 12-volt batteri.(Vi er nu gået bort fra at bruge lamper med skumringsrelæ, det har vist sig at de ikke kan holde strøm længe nok. (et teori et andet praktis)

Vi bruger nu udelukkende lamper med bevægelse føler, de fleste lamper er forsynet med en led pære på 2 watt som tænder ved bevægelse. Alle lamper forsynet med solpaneler og ca. 40 amp batterier.

Flere af pladserne er også forsynet med en lille lampe under fodertønden, disse lamper forsynes med strøm fra batteri som sidder inde i fodertønden, dette batteri bruges i flere tilfælde også til at forsyne foderautomaten med strøm batteriet oplades af solpanel som sidder på siden af tønden.

Vi har en vigtig plads midt i terrænet, den er vigtig fordi den kan holde dyrene inde på vores område, denne fodertønde er forsynet med 2 automater med hver sin strømforsyning, da det er vigtigt at der altid fodres på den plads.

Denne plads er samtidig vores forsøgs plads hvor vi tester forskellige fodermidler, eks æbler, gulerødder, kartofler osv.
Kamera


På alle pladser er der nu opsat kamera, dette er ikke et must, men det er sjovt at se hvad der kommer på pladsen.
Har haft mange forskellige kameraer gennem tiden, de fleste jeg bruger nu er kameraer som sender foto hjem, det er efterhånden blevet så billigt at få sendt foto, så overvej dette.
Har brugt mange forskellige mærker, alt fra billige Aldi kamera til 600 kr. samt kamera til omkring 5000 kr. Sorgen er også mindre hvis et billigt kamera forsvinder.
Holdbarheden er ca. det samme det er kun kvaliteten på foto der er forskellen, men hvad skal man bruge et foto taget med et 30mp i god kvalitet, du kikker på det en gang derefter sletter du det så jeg syntes ikke man skal gå så meget op i opløsning på foto.
Det er en god ide at sætte et stykke net foran bevægelseføler, så fugle ikke kan komme til at hakke hul på føler.
Selv om næsten alle forhandler siger at deres kameraer er vandtætte, er det en god ide at lave en kasse/halvtag evt. bare en halv plastic dunk til at beskytte det.
Pt. bruger jeg Spomise 128 samt Scoutguard. Disse kamera er lette at sætte op og virker uden de store problemer.


Jeg bruger Telia til mine kameraer, svenske kontantkort koster ca. 700 skr. om året
Her kan du finde lidt hjælp til opsætning af vildtkamera med gprs/mms.

Copyright ©
Jagtformidling.dk /Jensen