Navigation
Månefase
CURRENT MOON
Tilfældigt billede
Webmaster


Log ind
Brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
       

Fodring af hjorte / råvildt


Mange jægere, opstiller hvert år, foderautomater til rådyr på deres jord. Men det er ikke altid dem dyrene vil besøge, foderet ligger urørt, indtil det er endeligt ødelagt af fugt. Hvad gør jeg forkert og hvordan får jeg råvildtet til at æde ved foder automaten, er et spørgsmål, som gentager sig hvert år.

Til at begynde med, er det vigtigt at vælge det rigtige sted til fodring. Det bør være et sted, hvor hjorte selv gerne opholde sig i løbet af vinteren. Der bør være adgang til naturlige foder.

Råvildt vil gerne have godt overblik, og gode flugt muligheder. Foder maskiner bør derfor placeres i højstammet skov, eller lysning åben mod syd. Samtidig er det vigtigt at bemærke, at det skal være i stand til at komme hen til foder automaten, selv når det bliver vinter og dyb sne.

En almindelig fejl er at man sætter automater op, og begynder at vinter fodre for sent. En fodermaskine på råvildtets faste plads er altid et nyt element i miljøet. At starte med at sætte dem op og straks begynde at fodre i dem er temmelig meningsløst. Til at begynde med, vil råvildtet ikke engang gå i nærheden af maskinen, endsige røre foderet. I værste fald kan de helt forlade foderpladsen
Fodre maskiner bør sættes op i god tid i efteråret. Fodringen kan indledes, når de naturlige fødevarer begyndte at forsvinde. Fyld et par poser med mad og gå en runde på foder pladsen, læg det rundt omkring i små bunker, ved sten og træer på stedet. Begynd og slut i nærheden af foder automaten.
Efter en uge, kan du besøge foderstedet og kontrollere resultat. Hvis bunkerne er intakte, kan du sparke det gamle foder væk og læg nyt ud igen. Det er vigtigt at fjerne det gamle foder fra en foderautomat. Næsten alle præ - fremstillede foder har et højt tørstof, så den hurtigt absorberer væske. Efterfølgende har foderstoffet meget begrænset holdbarhed.

Når råvildt starter med at spise foderet, lav færre, men større bunker. Når råvildtet konsekvent spiser op alt foder, er det tid til at fylde foderstoffet i automaten.
De dyr der kommer først til foder stedet normalt rå med lam. En af de vigtigste opgaver er at hjælpe lammene gennem vinteren, ved at de ved at de altid kan komme der og æde.
Det er vigtigt, at fodring foregår kontinuerligt gennem hele vinteren, indtil de første grønne spire kommer frem. Den drægtige rå er ofte det dyr, der sidst forlader foderpladsen.På en foderplads, hvor der er mange dyr, er det ikke usædvanligt at finde sultende dyr. Der er unge dyr og lam der må stå og se på, mens de stærkeste spiser foderet. Mange tror at da de er fuldstændigt udmagrede og svage nåede de foderpladsen for sent. Sandheden er i stedet, at de stod midt i foderpladsen hele tiden, men de aldrig fik en chance for at spise der på grund af den stærke konkurrence. Derfor, en korrekt indrettet foder plads bør bestå af mindst fem eller seks forskellige spiseborde med cirka 50 meter afstand mellem hver fodring sted. Det vil gøre det muligt for mange flere dyr at kunne spise i fred. Hvis du ikke kan organisere en foderplads, der opfylder disse kriterier, er det bedre at der ikke fodres overhovedet. Da det så er bedre at dyrene leder efter naturligt føde, i stedet for at vente ved foderpladsen og i en typisk vintermark/skov vil dyrene normalt har adgang til mad, men i begrænsede mængder. Om sommeren, vil dyrene spise et meget fordøjelig og protein rigt foder.
Om vinteren, er det netop modsat. Kosten indeholder næsten ingen protein overhovedet, men maden er i stedet rig på rå fiber.
Det er vigtigt ikke at ændre situationen. Dyr bør tilbydes et foder, som hovedsagelig består af kulhydrater. Proteinrige foderstoffer type bør undgås.
Balancen i foderblandinger for råvildt/hjorte og indholdsstofferne i disse er afbalanceret. Desuden mineraler.
På et foderplads bør der også være en eller to salt sliksten, (er det muligt, køb dem i Sverige, prisen er kun 1/3 af prisen i Danmark) der opfylder kravene om salt og mineraler til de dyr der besøger pladsen.

Samling af råvildt/hjorte på en foderplads udgør også en risiko for, at sygdomme og parasitter kan spredes. Foderpladsen skal derfor rengøres/renses ved at gammelt hø og korn fjernes. Efter afslutningen af foder sæsonen vil det være godt at strø kalk på området.

Tommelfingerregler til fodring:
• Foder stedet skal placeres, hvor der er naturlig føde.
• Dyr bør ikke fodres ved siden af huse eller veje.
• Foderpladsen bestå af, godt adskilt spiseborde.
• Undgå protein rigt foder.
• Sørg for at du kan komme til at fodre hele vinteren.
• Undgå foder ændringer.
• Opbevar foder så rent som muligt. Fjern det gamle mugne foder.
• Stop ikke fodring før dyrene har adgang til naturlige fødevarer.